Pers
Laatste Nieuws:

Cultureel Platform Appingedam
Leader
Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen
Gemeente Appingedam
Provincie Groningen
Deksels Kunstzinnig
Henk Bleker
Will Meeder
Stichting Kronkels door Fivelingo
Stichting J.B. Scholtenfonds
VSB Fonds
SNS Fond Eemsmond
Univé
De Noordelijke Kunsthof (lid CPA)
Groningen Seaports
Museum Stad Appingedam ( Lid CPA)
Nicolaïkerk Appingedam (lid CPA)
Filmliga Delfzijl (lid CPA)
Museum Møhlmann (lid CPA)
Essent
IVAK (lid CPA)
Openbare Bibliotheek Appingedam
Rabo Bank
Nieuwe Appingedammer Handelsvereniging
ASWA Appingedam (lid CPA)
VVV Appingedam (lid CPA)
Maarten Burggraaff
Appingedam in Beeld
Elles Bulder
Visions of the North

Pers

Niets blijft geheim

vrijdag, 29 augustus 2008

Persbericht/ NIEUWS
Appingedam, 29 augustus 2008

Niets blijft meer geheim

Appingedam - Na maanden van voorbereiding barst op vrijdag 29 augustus dan eindelijk een groots feest in Appingedam los. Drie dagen lang allerlei activiteiten op gebied van kunst en cultuur. Het thema 'Het Geheim van Appingedam', is gekozen vanwege vele redenen. De Kunst- & Cultuurdagen moeten een groot feest worden vanwege het eerste lustrum van de Culturele Vrijdag. Naast de andere Damster Stadfeesten moet dit evenement bovendien iets speciaals uitstralen: de start van iets nieuws. Hierover heeft de organisatie langdurig erg geheimzinnig gedaan.

'Het Geheim van Appingedam' als thema was geboren. De basisfilosofie, waarop het evenement is gebaseerd, gaat ver terug: al 500 na Chr. dook de hoofdrolspeler op, de Vreemdeling met zijn onafscheidelijke kist. Wat was zijn Geheim? Zat het Geheim in zijn kist?

Wat zit er in de kist?
De Mysterieuze Puzzeltocht en het (straat)theaterspektakel van Visions of the North vertellen stapsgewijs over de aard en de missie van de Vreemdeling (De Alchemist). Hij is het belangrijkste onderdeel èn de rode draad tijdens de ontdekkingstocht naar de oplossing van het Geheim. Het straattheater duurt maar liefst twee dagen voordat de ontknoping komt.
Een ander belangrijk aspect binnen het gekozen thema vormen de circa vijftien kisten, geplaatst op geheimzinnige plekken in de stad Appingedam. Hierin zijn bijzondere elementen van de onthulling van de Mythe van het Geheim verstopt in woord, geluid en beeld. De Mysterieuze Puzzeltocht bevat opdrachten en vragen over de Vreemdeling, de oude Fivelstad én de Mythe van het Geheim. De oplossing van de vragen vormen het grote antwoord van het Geheim. De Mysterieuze Puzzeltocht, voor kinderen t/m 12 jaar en ouder(s). De tocht kan ook door volwassenen gelopen worden. Op zaterdag van 10.00 tot 16.00 u, om 17.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Geen geheimen meer!
Men vraagt zich af: Willen wij het Geheim wel (her)kennen? Is niet zijn Geheim al  ontrafeld en verklapt? Wie heeft dit in de gaten? Wie is zo slim, wie moet daarvoor nog de Mysterieuze Puzzeltocht meemaken? De beide openingen mee gaan maken op zowel vrijdag als zaterdag, om weer een element van de grote geheime puzzel op te lossen? Of kent men de oplossing al?
De Vreemdeling blijkt altijd en overal aanwezig: hij leerde de organisatie hebzucht in te zien, hij hielp bij de vergunningbespreking met gemeente en alle andere belanghebbende partijen, brandweer en politie om tot afstemming te komen, hij streek rimpels glad tijdens het overleg met de Omzetters en de Coopluyden.

De filosofie van het Geheim hoort niet alleen thuis in Appingedam. Hebzucht omzetten in samenwerking, waardoor verdraagzaamheid ontstaat en oplossingen niet meer hoeven worden gecreëerd maar ontstaan. De Vreemdeling laat zien dat het al eeuwen om dit principe draait. Op hele grote schaal, mondiaal. Op kleine schaal lokaal en persoonlijk. De Kunst- & Cultuurdagen ‘Het Geheim van Appingedam’ 2008 bieden de verrassende ontknoping, een ontdekking, de symbolische inhoud van de kist. Dat moet groots gevierd worden: twee mooie openingen met prominenten in de hoofdrol, Commissaris van de Koningin van Groningen Max van den Berg en burgemeester Emme Groot, heel veel kunst en muziek, theater en heerlijke uitheemse en Hollandse hapjes.

Bezinning
Maar ook is enige tijd nodig om het te laten doordringen. En ook daar heeft de organisatie van het Geheim van Appingedam rekening mee gehouden: bezinning. Op zondag is er in de Nicolaïkerk een klassiek programma dat start om 14.00 uur met afsluitend om 17.00 uur een optreden van stemkunstenares Greetje Bijma en organist/ harmoniumnist Klaas Hoek.

Kijk voor meer details op www.hetgeheimvanappingedam.nl

 

NOOT VOOR DE REDACTIE

Perscontact: Ria Smid
M. 06-53762584 / T. 0598-423145
E.
ria.smid@hetgeheimvanappingedam.nl

Webmaster/ PR/ kunstmarkt acquisitie: Pim Feijen
E.
pim.feijen@hetgeheimvanappingedam.nl

Beeldmateriaal: is vrij van rechten/ o.v.v. fotograaf op te vragen, te downloaden en te gebruiken via een rechtstreekse link. (opvraagbaar).

Stichting Cultureel Platform Appingedam – CPA: Maarten Burggraaff (vz)
Gerichtsweg 2
9913 TC Eenum
T. 0596 - 572405
T. 050 - 3164618 (overdag)
E.
maarten.burggraaff@hetgeheimvanappingedam.nl
I.  www.cultureelplatformappingedam.nl

Bezoekadres CPA: (bezoek op afspraak ivm beperkte openingstijden)
Stichting De Noordelijke KUNSTHOF
Blankenstein 2
9901 AX Appingedam
T. 0596-624488
I.
www.denoordelijkekunsthof.nl