Pers
Laatste Nieuws:

Cultureel Platform Appingedam
Leader
Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen
Gemeente Appingedam
Provincie Groningen
Deksels Kunstzinnig
Henk Bleker
Will Meeder
Stichting Kronkels door Fivelingo
Stichting J.B. Scholtenfonds
VSB Fonds
SNS Fond Eemsmond
Univé
De Noordelijke Kunsthof (lid CPA)
Groningen Seaports
Museum Stad Appingedam ( Lid CPA)
Nicolaïkerk Appingedam (lid CPA)
Filmliga Delfzijl (lid CPA)
Museum Møhlmann (lid CPA)
Essent
IVAK (lid CPA)
Openbare Bibliotheek Appingedam
Rabo Bank
Nieuwe Appingedammer Handelsvereniging
ASWA Appingedam (lid CPA)
VVV Appingedam (lid CPA)
Maarten Burggraaff
Appingedam in Beeld
Elles Bulder
Visions of the North

Pers

twee officiële openingen

dinsdag, 26 augustus 2008
PERSBERICHT

Appingedam, 25 augustus 2008 

Twee officiële openingen markeren Het Geheim

Appingedam - Het driedaags kunst- en cultuurfestival 'Het Geheim van Appingedam' staat in de steigers. Na maanden van intensieve voorbereidingen en planning, selecteren van een keur aan artiesten en het opzetten van een grote Kunstmarkt, zet de organisator Cultureel Platform Appingedam (CPA) deze week de laatste puntjes op de i. En dan gaan komend weekend de remmen los.  

Vrijdag 29 augustus staat in het teken van de Kunstmarkt en de kunsttentoonstellingen en wordt 's avonds afgesloten met een daverend optreden van Los Bomberos. Zaterdag 30 augustus is het de dag van de combinatie van de markten: de kooplieden van de warenmarkt en de multiculturele standhouders van de Culturele Uitmarkt gaan hand in hand met o.a. een proeverij van heerlijke ‘geheime hapjes’ en aanbiedingen. Ook deze dag komen liefhebbers van theater en vertellingen aan hun trekken, is er de Mysterieuze Puzzeltocht en wordt deze dag afgesloten met diverse muziekoptredens. Zondagmiddag 31 augustus is er een klassiek getint muziekprogramma in de Nicolaïkerk, waar o.a. stemkunstenares Greetje Bijma en haar begeleider Klaas Hoek een optreden geven. Kortom, drie dagen lang kunst en cultuur beleven, met voor 'elck wat wils'. 

Twee plechtigheden  
Een evenement als 'Het Geheim van Appingedam' wordt natuurlijk officieel, maar vooral feestelijk geopend. Op vrijdag 29 augustus, als de kunstmarkt al gereed staat en er exposities te bezichtigen zijn, zal burgemeester Emme Groot om 13.00 uur de openingshandelingen verrichten. En natuurlijk heeft ook deze handeling een kunstzinnig karakter. Theatergroep Auth & Tiek zal burgemeester Groot hierbij assisteren en zorgt er voor dat deze plechtigheid vooral een luchtig en speels karakter heeft. Met 'Het Geheim van Appingedam' wordt tegelijkertijd aandacht besteed aan het gereedkomen van gerestaureerde Nicolaïkerk en de herinrichting van Wijkstraat en beide kerkpleinen. Met deze projecten is beoogd dat de Nicolaïkerk, naast kerkdiensten, ook gebruikt wordt als cultureel ontmoetingscentrum en fungeren de heringerichte kerkpleinen en de omliggende omgeving als 'stadplein' waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Als afsluiting van deze projecten vindt op zaterdag 30 augustus om 13.30 uur in de Nicolaïkerk een bijzondere gebeurtenis plaats, waarbij ook de Commissaris der Koningin Max van den Berg en burgemeester Emme Groot aanwezig zijn. Theater, verrassing, enige opzettelijke verwarring en een officiële handeling zijn de ingrediënten van deze "allerplechtigste plechtigheid" van Het Geheim.  

Gebaar aan bevolking
Gedurende lange tijd heeft de binnenstad op de schop gestaan, alvorens de herinrichting een feit was. En hoewel het resultaat er nu zeker mag zijn, hebben de werkzaamheden ook ongemak met zich mee gebracht. Als gebaar van de gemeente Appingedam is in samenwerking met bureau Elles Bulder speciaal voor de Damster bevolking het muziekprogramma op zondagmiddag 'gecomponeerd'. Hier treedt het kamerkoor Tirana op, geeft Stef Tuinstra een orgelconcert en is er een prachtige performance van de eerdergenoemde Greetje Bijma en Klaas Hoek. Belangstellenden zullen wel tijdig aanwezig moeten zijn, want er is een beperkt aantal zitplaatsen in de kerk.  

Veel variatie
Een van de uitgangspunten van de organisatie is geweest om voor een zo groot mogelijk en uiteenlopend publiek tal van activiteiten te organiseren. Volgens het bekende principe 'voor elck wat wils'. Het CPA is daarin geslaagd. Kunstliefhebbers bezoeken de kunstmarkt en de diverse exposities en wie belangstelling heeft voor cultuur en historie slaat de verschillende 'vertellingen' in de Openbare Bibliotheek niet over. Kinderen vermaken zich met de 'mysterieuze puzzeltocht'. En wie van theater houdt zijn er de optredens van Theaterpret Petra Drouven en - last but not least - meerdere straattheateroptredens van Visions of the North, afgesloten met een spectaculair slot op de zaterdagavond in het park achter de Nicolaïkerk. Verder bestaat het programma uit een keur van muziekoptredens in diverse stijlen en uitvoeringen. Daarnaast zijn er tal van andere 'plotselinge belevingsmomenten' en kunnen bezoekers ook deelnemen aan stadswandelingen en rondvaarten.
  

Alles vrij van entree
Het mag gezegd worden: bijzonder feestelijk is ook het feit dat het publiek de beurs gesloten kan houden. Alle muziek- en theateroptredens, exposities, Museum Stad Appingedam en overige activiteiten tijdens dit lustrumfeest zijn gratis te bezoeken. Dit is mogelijk gemaakt door ruimhartige sponsoring van veel sponsors. De organisatie is hier bijzonder erkentelijk voor en hoopt dan ook op een enorme opkomst van het publiek. Het CPA wil hiermee nadrukkelijk het eerste lustrum van de 'Culturele Vrijdag' op de kaart hebben gezet. De plannen voor 2009 zijn al in de maak: de Kunst- & Cultuurdagen staan op vrijdag én zaterdag, in het eerste wekkend van september gepland. 

Informatiestand
Tijdens Het Geheim is op een van de kerkpleinen een informatiestand ingericht. Hier is bijvoorbeeld voor slechts € 2,- een uitgebreid programmaboekje te koop, waarin naast het volledige programma en een overzichtkaart, achtergrond verhalen en nog meer extra's zijn opgenomen. Ook kan men bij de informatiestand T-shirts, petten en stickers met het logo van Het Geheim aanschaffen. In het programmaboekje zijn twee kortingsbonnen van € 2,50 opgenomen. Alles is in beperkte oplage voorradig, dus het ‘Collector’s item’ blijkt een mooi aandenken, wordt nu al gezegd! Meer informatie en het laatste nieuws vindt u op www.hetgeheimvanappingedam.nl. Tijdens en direct na Het Geheim kunt u de website bezoeken om de vele sfeervolle foto's te bekijken.          

NOOT VOOR DE REDACTIE

 Perscontact: Ria Smid M. 06-53762584 / T. 0598-423145
E. ria.smid@hetgeheimvanappingedam.nl 
  

Webmaster/ PR/ kunstmarkt acquisitie: Pim Feijen E. pim.feijen@hetgeheimvanappingedam.nl  

Beeldmateriaal: is vrij van rechten/ o.v.v. fotograaf op te vragen, te downloaden en te gebruiken via een rechtstreekse link. (opvraagbaar).  

Stichting Cultureel Platform Appingedam – CPA: Maarten Burggraaff (vz)
Gerichtsweg 2
9913 TC Eenum
T. 0596 - 572405
T. 050 - 3164618 (overdag)
E. maarten.burggraaff@hetgeheimvanappingedam.nl
I.  www.cultureelplatformappingedam.nl
 

Bezoekadres CPA: (bezoek op afspraak ivm beperkte openingstijden)
Stichting De Noordelijke KUNSTHOF
Blankenstein 2
9901 AX Appingedam
T. 0596-624488
I. www.denoordelijkekunsthof.nl