Pers
Laatste Nieuws:

Cultureel Platform Appingedam
Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen
Gemeente Appingedam
Leader
Provincie Groningen
Deksels Kunstzinnig
Henk Bleker
Will Meeder
Stichting Kronkels door Fivelingo
Stichting J.B. Scholtenfonds
VSB Fonds
SNS Fond Eemsmond
Univé
De Noordelijke Kunsthof (lid CPA)
Groningen Seaports
Museum Stad Appingedam ( Lid CPA)
Nicolaïkerk Appingedam (lid CPA)
Filmliga Delfzijl (lid CPA)
Museum Møhlmann (lid CPA)
Essent
IVAK (lid CPA)
Openbare Bibliotheek Appingedam
Rabo Bank
Nieuwe Appingedammer Handelsvereniging
ASWA Appingedam (lid CPA)
VVV Appingedam (lid CPA)
Maarten Burggraaff
Appingedam in Beeld
Elles Bulder
Visions of the North

Pers

Kunst & Kids

dinsdag, 12 augustus 2008

PERSBERICHT/REDACTIONEEL
Appingedam, 11 augustus 2008

Kunst & Kids tijdens 'Het Geheim'

Naast spannende theateracts en swingende muziekoptredens, die allemaal kosteloos te bezoeken zijn, biedt 'Het Geheim van Appingedam' op 29, 30 en 31 augustus natuurlijk ook de traditionele Kunstmarkt en tal van andere kunstuitingen. Er is gedacht aan jong én oud. De Kunstmarkt op vrijdag, de exposities en het kinderprogramma bieden de kunstminnende bezoekers zeer uiteenlopende sferen en stijlen. Om van te genieten, om aan te schaffen en om mee te doen met workshops en demonstraties.

Het Cultureel Platform Appingedam (CPA) is de organisator van het eerste lustrum van de Kunst- & Cultuurdagen, voorheen de Culturele Vrijdag. Het was vijf jaar geleden het idee van CPA-lid en vertegenwoordiger van de Filmliga Delfzijl Corrie de Groot een kunstmarkt te organiseren. Als lid van de Noordelijke Kunsthof was zij voorheen ook actief betrokken bij andere kunstplekken als Galerie Frontaal en Kunstuitleen in Appingedam. De Kunstmarkt op vrijdag in de binnenstad op de pleinen rondom de Nicolaïkerk, is de basis van het feestelijk cultureel weekend ‘Het Geheim’. Dit lustrumjaar met veel uiteenlopend moois en nog veel meer om te zien en te doen.

Veel kunstzinnigheid in de stad, de kunstmarkt op diverse pleinen rond de Nicolaïkerk. Op vrijdag 29 augustus van 11.00-18.00 uur wordt zowel amateurkunst, professionele kunst als de kunst van het ambacht getoond, zoals goud- en zilversmeden en boekbinden. Schilderkunst van eigen bodem van de in Appingedam wonende Greet Dijkstra en van de NOVO zijn mooie voorbeelden. De organisatie van de Kunstmarkt is in handen van Lisette Germain van de Noordelijke Kunsthof en zij wordt in acquisitie bijgestaan door Pim Feijen.

De verschillende (kunst)exposities zijn te vinden in de Nicolaïkerk, waar werk wordt getoond van o.a. Rob Møhlmann, Henk Bleker, Will Meeder en Maarten Burggraaff. In de Noordelijke Kunsthof vindt op vrijdag 29 augustus rond 14.00 uur de spectaculaire opening plaats van de expositie 'Vooruitgang door merg en been' van Peter Schudde en Delunabitch (Manon Schuurman). Museum Stad Appingedam biedt de expositie ‘Rust zacht’ en in het Kerkje Nicolaas aan de Solwerderstraat (NOVO atelier) zijn op vrijdag en zaterdag eveneens kunstwerken te zien en aan te schaffen.

Het theaterduo Marikesj treedt op voor de kleintjes met de voostelling ‘De dag dat zon verdween'. De voorstellingen van Marikesj spelen zich af in een kleurrijk decor en combineren een mooi verhaal met bijpassende liedjes, die live op het podium worden gezongen en gespeeld. Ouders zijn uiteraard van harte op vrijdagmiddag 29 augustus om 15.30uur in de Nicolaïkerk. Aansluitend wordt er voor kinderen van ca. 4 tot 10 jaar een schilderworkshop gehouden. Zij kunnen als bezoekertjes van de voorstelling aan de slag, maar alle kinderen in die leeftijd zijn op deze workshop van harte welkom op vrijdagmiddag 29 augustus om 16.30 uur in de Nicolaïkerk.

Het kinderprogramma van 'Het Geheim' bestaat verder uit o.a. de Mysterieuze Puzzeltocht voor kinderen tot 12 jaar en ouder(s). Deze puzzeltocht leidt de deelnemertjes door het oudje stadje Appingedam! Donkere steegjes, mysterieuze kisten en hun grappige of verwarde 'Kistbewaarders', schatgraven…. én zij kunnen prijzen winnen! Op zaterdag 30 augustus vanaf 10.00 uur zijn deelnameformulieren verkrijgbaar bij ‘de geheime plek’, de informatiestand op het plein bij de Nicolaïkerk.
Als je ergens een bulderende lach hoort of mensen schuddebuikend van het lachen ziet, dan heb je haar gevonden …. de heks op de zolder of in de kelder in de Bibliotheek, of in het museum! Daar treedt namelijk Petra Drouven en haar Theaterpretspelers op. De voorstelling en de verhalen zijn creatief, enthousiast, verassend en vol met humor! Je durft vast!
Tenslotte, in de 'middeleeuwse kelder' in Museum Stad Appingedam aan de Wijkstraat is op zaterdag 30 augustus van 14.00 - 15.00 uur Stichting Vertellus aanwezig en presenteert Eric van Dort daar o.a. het sprookje 'Het tovervisje'.

 

NOOT VOOR DE REDACTIE

Perscontact: Ria Smid
M. 06-53762584 / T. 0598-423145
E.
ria.smid@hetgeheimvanappingedam.nl
I.
www.hetgeheimvanappingedam.nl


Meer kunstinformatie: Lisette Germain
E.
kunstmarkt@cultureelplatformappingedam.nl
T. 0598-371184 / M. 06-51663268

Webmaster/PR: Pim Feijen
E.
pim.feijen@hetgeheimvanappingedam.nl

Beeldmateriaal: is vrij van rechten/ o.v.v. fotograaf op te vragen, te downloaden en te gebruiken via een rechtstreekse link. (opvraagbaar). Suggesties voor beeldmateriaal van Rob Møhlmann is te vinden op zijn website. www.robmohlmann.nl. Meer afbeeldingen van Greet Dijkstra vindt u op haar website www.greetdijkstra.nl. Bijgesloten vindt u afbeeldingen van Marikesj, www.marikesj.nl


Stichting Cultureel Platform Appingedam – CPA: Maarten Burggraaff (vz)
p/a. Gerichtsweg 2
9913 TC Eenum
T. 0596 - 572405
T. 050 - 3164618 (overdag)
E.
maarten.burggraaff@hetgeheimvanappingedam.nl
I.  www.cultureelplatformappingedam.nl

Bezoekadres CPA: (bezoek op afspraak ivm beperkte openingstijden)
Stichting De Noordelijke KUNSTHOF
Blankenstein 2
9901 AX Appingedam
T. 0596-624488
I.
www.denoordelijkekunsthof.nl