Pers
Laatste Nieuws:

Cultureel Platform Appingedam
Leader
Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen
Gemeente Appingedam
Provincie Groningen
Deksels Kunstzinnig
Henk Bleker
Will Meeder
Stichting Kronkels door Fivelingo
Stichting J.B. Scholtenfonds
VSB Fonds
SNS Fond Eemsmond
Univé
De Noordelijke Kunsthof (lid CPA)
Groningen Seaports
Museum Stad Appingedam ( Lid CPA)
Nicolaïkerk Appingedam (lid CPA)
Filmliga Delfzijl (lid CPA)
Museum Møhlmann (lid CPA)
Essent
IVAK (lid CPA)
Openbare Bibliotheek Appingedam
Rabo Bank
Nieuwe Appingedammer Handelsvereniging
ASWA Appingedam (lid CPA)
VVV Appingedam (lid CPA)
Maarten Burggraaff
Appingedam in Beeld
Elles Bulder
Visions of the North

Pers

Mythe van het Geheim vertolkt door Visions

woensdag, 23 juli 2008
Persbericht / Redactioneel

 Appingedam, 21 juli 2008 

De Mythe van 'Het Geheim' vertaald in een tweedaags straattheaterstuk door Theatergroep Visions of the North uit Tjuchem Door de flarden uit het themaverhaal, geschreven door Henk Bleker uit Tjuchem  voor de Kunst- & Cultuurdagen 2008 in Appingedam op 29, 30 en 31 augustus, wordt duidelijk hoe geheim en hebzucht met elkaar verbonden blijkt. De uitvoer van het twee dagen durende theaterspektakel ‘De Alchemist’, de Vreemdeling met Kist, van Visions of the North loopt als rode draad door het festivalweekend.  

De Mythe van het geheim, het verhaal over Teruglopers, Omkeerders en Watergangers of Natvoeten in het verre verleden start in het jaar 500. Voordat het Geheim zich voor het eerst manifesteerde was het gebied, waar later historie geschreven zou gaan worden, wild en onberekenbaar. In de woestenij van het moeras was een reis naar deze plek al snel te vergelijken met een avontuur voor de levensmoeën. Kwam men met wilskracht toch verder, dan was er de schrik van de zee … Zo ontstonden de Teruglopers en de Omkeerders. Het water was niet aan hen voorbehouden. Werd het te nat, dan waren ze al weer aan de terugtocht begonnen.  

Over de komst van de Vreemdeling
Niemand zou het moment vergeten dat de vreemdeling op kwam dagen. Van hem hadden ze er nog niet eerder één gezien. Zijn lange ruige gewaad met de diepe gelaatsbedekkende kap, het onverstaanbare en onverstoorbare geprevel. Met niets dan een kist op een handkar was hij gekomen. Hij en de kist waren onafscheidelijk. Al zijn bizarre bouwwerken leken slechts één doel te dienen: het beschermen van zijn geheimzinnige kist.  
 

Ontevredenheid en hebzucht leidden tot opstand
Als een lopend vuurtje ging het verhaal over de oneindige weelde en rijkdom die door deze 'zelfzuchtige buitenstaander' voor zichzelf werd gehouden. De vreemdeling werd niet gevonden en de verwachte schat aan rijkdommen evenmin. In een kelder vond men de oude kist. Over de inhoud was verbazing. Nooit werd nog iets vernomen van de zonderlinge man in zijn vreemde gewaad, noch werd er enig spoor gevonden. Of toch?
 Hoe de vreemdeling nog steeds aanwezig lijkt te zijn
Appingedam, waar komt de bijzondere aantrekkingskracht die de stad op het 'kopend publiek’ heeft vandaan? Een geheime bijeenkomst van de 'Omzetters'. Een toevallig in de omgeving van de Nicolaïkerk wandelend paar zag een aantal personen in lange gewaden met monnikskap van het ene moment op het andere in het niets verdwijnen. Het paar omschreef de geluiden die zij daarna hoorde als 'stemmen uit de tegels': 'de ondergrondse labyrinten aan de Appe?'. 
 

Het wonderbaarlijke geheim
Wat zat er in de kist die de vreemdeling met zich meenam op zijn reizen door het hoge noorden, op zoek naar de ideale vestigingsplaats voor zijn 'Omzetterij'. Er wordt beweerd dat de kist nooit goederen en geschenken heeft bevat, maar… De aardse zoektocht naar rijkdom en overdaad wordt vaak overschaduwd door het gemis aan werkelijke waarde. Nog één keer keert de Vreemdeling terug. 

De straattheatertour ‘de Alchemist’
De start vindt plaats op vrijdag 29 augustus om 13.00 uur op de pleinen rondom de Nicolaïkerk en voert via de opening van de tentoonstellingen van Peter Schudde en Manon Schuurman (Delunabitch) in de Noordelijke Kunsthof in Appingedam. Het publiek wordt op een ‘Rattenvanger van Hamelen-manier’ meegelokt. Dan gaat op zaterdag 30 augustus het theaterstuk verder, op straat, tijdens de ‘Ceremoniële Start van het Geheim’ om 14.00 uur én de ontknoping zal met gebruikmaking van de vier elementen, aarde, lucht, water en vuur, met donderend geweld van 22.00-22.45 uur de nog één keer teruggekeerde Vreemdeling, de Alchemist, uitluiden! 

Het gehele verhaal van de Mythe van het geheim van Appingedam is te lezen op www.hetgeheimvanappingedam.nl  > de Mythe.
NOOT VOOR DE REDACTIE

Perscontact Het Geheim van Appingedam: Ria Smid, M. 06-53762584 / T. 0598-423145
E. ria.smid@hetgeheimvanappingedam.nl
I. www.hetgeheimvanappingedam.nl   

Meer nieuws en informatie: (klik op onderstaande rechtstreekse links)

Beeldmateriaal: is vrij van rechten/ o.v.v. fotograaf op te vragen, te downloaden en te gebruiken via een rechtstreekse link 

Webmaster / PR: Pim Feijen
E. pim.feijen@hetgeheimvanappingedam.nl  

Stichting Cultureel Platform Appingedam – CPA: Maarten Burggraaff (vz)
Gerichtsweg 2
9913 TC Eenum
T. 0596 - 572405
T. 050 - 3164618 (overdag)
E. maarten.burggraaff@hetgeheimvanappingedam.nl
I.  www.cultureelplatformappingedam.nl
 

Bezoekadres CPA: (bezoek op afspraak ivm beperkte openingstijden)
Stichting De Noordelijke KUNSTHOF
Blankenstein 2
9901 AX Appingedam
T. 0596-624488
I. www.denoordelijkekunsthof.nl